Skärgården Runt – Saariston Ympäri-reitti on ainutlaatuinen elämysreitti
jonka kokonaispituus on 270 km. Merimatkoja siitä on n. 180 kilometriä.
Voit helposti siirtyä reitille Saariston Rengastieltä Korppoosta tai Kustavista.

Saariston Ympäri-reitin kartta 2023

Saariston Ympäri-reitillä aistit saariston tunnelman ja
näet huikeat merimaisemat lähes veneilijän silmin! 

Skärgården Runt – Saariston Ympäri-reitti
vastapäivään Kustavin Vuosnaisista.

Kustavin Vuosnainen on Vartsalan  saaren länsikärjessä ja Vartsalaan ajetaan lossilla Kustavin pääsaaresta.
Kustavin kirkolta kilometrin päässä on Vartsalan lossiranta. Lossi ajaa aikataulun mukaan puolen tunnin välein Vartsalan saareen. Lossilta menee hyväkuntoinen asfalttitie Vuosnaisten lauttasatamaan, matkan pituus lossirannasta on n. 6 kilometriä.

Rannan tuntumassa on Vuosnaisten Meriasema, jonka ravintola on Vene-lehden lukijoiden äänestämä vuoden 2018 paras ravintola. Meriasemalla on myös monipuoliset majoituspalvelut. 

m/s Viggen ajaa täältä useasti päivässä Brändön Åvaan. Lauttamatka kestää runsaan puoli tuntia.

Brändö

Brändössä saavutaan Åvan lauttasatamaan. Sieltä ajetaan hyväkuntoista asfalttitietä etelään ja maantie Åvasta Torsholman lauttarantaan on eräs saariston kauneimmista. Brändö on useiden saarien muodostama helminauha. Matkan varrella Åvasta Torsholmaan on useita pieniä kyliä, paljon siltoja, pengerrettyjä teitä ja maisemat joka puolelle ovat silmiä hivelevät. Matkan puolivälissä, Björnholmassa, tie erkanee länteen Korsön ja Fiskön kyliin. Brändössä on useita vuokramökkejä ja mökkikyliä. Keskeisellä paikalla, pienellä omalla saarella sijaitsee sympaattinen saaristohotelli Gullvivan. Brändöbyn kylässä on kauppa, Brändö Andelshandel, kahvila-ravintola Trixies sekä useita kunnnan palveluja. Turusta Brändöön on vain n. 2:n tunnin ajoaika autolla Kustavin kautta.

Kumlinge

Torsholman lauttarannasta lähtee m/s Alfågeln Lappoon, Kumlingeen ja Enkligen kautta Hummelvikiin Vårdöön.
Me jäämme laivasta pois Kumlingen pohjoisessa lauttasatamassa. 

Kumlinge on pieni saaristokunta, jossa on lapsiperheille hyvät ja turvalliset elämisen eväät sekä tarpeelliset palvelut.

Kumlinge Stugby tarjoaa majoitusta merenrannan mökeissä ja  hyvää ruokaa sekä upeat näköalat ravintola Kastörenissa.
Heillä on myös uudistettu vierassatama palveluineen.

Snäckön lauttarannan läheisyydessä on leirintäalue Ledholm Camping.

Överön lauttasatama Föglössä.

Kumlingen Snäckön lauttarannasta m/s Odin ajaa keskikesällä kaksi edestakaista vuoroa Överön kautta Långnäsiin manner-Ahvenanmaalle. Me nousemme pois laivasta Överön lauttasatamassa Föglössä. Tarkoitus on täällä vaihtaa eteläisen linjan lautalle Sottungan ja Kökarin suuntaan.

Lauttaa odotellessa voit käydä Degerbyssä, joka on Föglön keskus. Sinne on Överöstä n. 17 km:n matka. Reitillä on Embarsundin lossi. Degerbyssä on useita palveluja. Jos aika antaa myöden, kannattaa käydä ravintola Seagramissa, joka on meren rannalla Degerbyssä.

Degerbystä ajaa Skarven-lautta Svinöön (Lumparland) useasti päivässä. Svinöstä on alle 30 km. maanteitse Maarianhaminaan. 

Sottunga

Ensimmäinen lauttasatama Överön jälkeen on Sottunga, joka on tällä hetkellä Suomen pienin itsenäinen kunta, alle 100 asukasta.

Sottungan vierassatama on veneilijöiden suosima puolivälin etappi matkalla Turusta Maarianhaminaan. Rannassa ravintola Salteriet tarjoilee ruokaa ja juomaa.
Sottungassa on opastettu luontopolku, joka lähtee satamasta ja menee kirkolta metsäpolulle ja edelleen kyläkeskuskseen. Siellä on aito saariston kyläkauppa ja postikonttori. Sottungan kylään on n. 3 km:n matka lauttarannasta. Sottungassa B&B majoitusta tarjoaa Lyckliga Lottas.
Lisätietoa Sottungasta, klikkaa tästä!

Kuva: Jakob Saurén

Kökar

Kökariin saavutaan Harparnäsin lauttarantaan, josta on kunnan keskustaan, Karlbyyn matkaa n. 3,5 km.
Kökarissa on paljon mielenkiintoisia käyntikohteita: Fransiskaani-luostarin rauniot kirkon vieressä Hamnössä, Otterböten asuinpaikka pronssikaudelta, Källskär, Kreivin paratiisisaari ja paljon muita kohteita. 
Karlbyssä, Kökarin keskustassa, on uusi kyläkauppa, Kökar Skärgårdsbutik, Ålands Post, posti- ja pankkikonttori. Kökarissa on Suomen eteläisin omenatila ja kahvila: Peders Aplagård. Siellä on myös 12-väyläinen FrisbeeGolf-rata.

Palkittu vierassatama ja leirintäalue Sandvik Gästhamn & Camping sijaitsee Vervanissa ja sen lähellä Antons Gästhem tarjoaa majoitusta ympäri vuoden. Karlbyssä on hotelli-ravintola Brudhäll vierassatamassa. Brudhäll on avoinna ympäri vuoden.

Kökar – Korppoo

Lauttamatka Kökar – Korppoo, m/s Gudingen
Reitti Kökarista Korppooseen kulkee Kihdin eteläreunaa halki karujen ulkosaariston luotojen. Kauniilla ilmalla laivan yläkannella voi vain ihailla saaristoluonnon kauneutta. Matka kestää noin kaksi ja puoli tuntia. 

Korppoossa saavutaan Galtbyn lauttarantaan. Sieltä voit jatkaa Saariston Rengastietä pitkin Houtskarin ja Iniön kautta Kustaviin.

Vaihtoehtoisesti voit tutustua Korppooseen tai mennä Nauvoon. Nauvosta pääset m/s Östernillä Seilin kautta Rymättylään. Saaristotietä pitkin voit ajaa Paraisille ja sieltä edelleen Turkuun.